Jedz z głową!

Na potrzeby realizacji programu – stworzyliśmy specjalnie dla Państwa dedykowaną platformę

Na platformie możesz zapisać się na kolejne warsztaty i webinaria, pobrać materiały edukacyjne i wziąć udział w konkursie na jadłospis dekadowy.

Warsztaty i webinaria

Jedz z głową! to cykl szkoleń dla kadry odpowiedzialnej za żywienie zbiorowe:

Podczas szkoleń poruszymy kwestie:

Zostaną również omówione zagadnienia związane z profilaktyką zdrowotną zarówno w miejscu pracy, czyli szkole, ale także przeciwdziałaniu błędom w życiu prywatnym – czyli zachowania w domu, przestrzeganie właściwej higieny przygotowywania posiłków, zapobieganie nadwadze i otyłości, dbałość o odpowiedni poziom aktywności fizycznej.

Dodatkowym celem jest praca na przekonaniach własnych osób odpowiedzialnych za żywienie zbiorowe w placówce. Uświadomienie, że to jakie my sami mamy poglądy, przekonania na temat żywienia ma bezpośrednie przełożenie na jakość pracy, planowania jadłospisów i technik przyrządzania posiłków w placówkach. Chcemy pokazać, że czasem nasze własne przekonania mogą blokować proces wdrażania pożądanych zmian w podnoszeniu jakości żywienia dzieci i młodzieży na terenie jednostek systemu oświaty.

Przygotowanie i przeprowadzenie szkolenia opiera na filarach budowania kompetencji:

  1. Wiedza – uporządkowanie, uaktualnienie, podniesie kompetencji z zakresu norm żywienia, aktualnych zasad żywienia dzieci i młodzieży oraz interpretacji zapisów w rozporządzeniu. Cel ten zrealizowano w szkoleniu nr 1 teoretycznym.
  2. Umiejętności – część praktyczna szkolenia, innowacyjne ćwiczenia dotyczące wykorzystania wiedzy w praktyce poprzez planowanie i ocenianie ilościowe i jakościowe zestaw w żywieniu zbiorowym.
  3. Postawa – moduł poświęcony przeformułowaniu przekonań ograniczających, mający na celu zmianę nastawienia do procesu wdrażania zmian w ramach jadłospisów i współpracy w środowisku.
frekwencji podczas pierwszych szkoleń!
0 %

Webinaria dla Intendentów:

Celem spotkań, przeprowadzanych “na żywo” na dedykowanej platformie internetowej, jest wyjaśnianie bieżących problemów związanych z planowaniem posiłków dla dzieci i młodzieży. Nadrzędnym celem będzie zbudowanie społeczności wzajemnie siebie wspierającej oraz wymieniającej się dobrymi praktykami.

Szkolenia na żywo online z ekspertem to również dobry sposób na promowanie właściwych technik przyrządzania potraw, zwrócenie uwagi na właściwą obróbkę wstępną, technologiczną i cieplną. Promowanie pożądanych w diecie dzieci i młodzieży grup produktów.

Moduły spotkań będą miały swój temat przewodni, będą zapisywane i udostępnienie grupie.

Tematy przewodnie będą skoncentrowane wokół właściwej interpretacji zapisów rozporządzenia, znowelizowanych norm żywienia oraz wytycznych związanych z prawidłowym oznaczaniem alergenów.

Podczas takich spotkań nie zabraknie czasu na zadawanie pytań oraz przeprowadzanie ankiet w formie pytań, których celem będzie utrwalanie zdobytej wiedzy.

Działanie ma na celu zachęcenie osób zajmujących się planowaniem i realizacją posiłków w lubelskich szkołach do zawiązania społeczności, która będzie się wspierać w codziennej pracy, wymieniać swoimi dobrymi praktykami w organizacji pracy, doświadczeniami z kontroli Sanepidu, inspiracjami na posiłki itp.

W tej witrynie używamy plików cookie, aby zwiększyć komfort użytkowania. Dalsze korzystanie z tej witryny będzie uważane za zgodę. Ok, zgadzam się Nie, chcę więcej informacji
Skip to content