„Tworzenie warunków do zdrowego odżywiania w szkole - współczesne wyzwanie placówek oświatowych”.

Zachowanie dobrostanu uczniów, pracowników szkoły ściśle związane jest z jednym z elementów zdrowia, czyli właściwą dietą.
Podczas szkolenia zostaną poruszone tematy takie, jak:
  • Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży i metody ich zaspokajania – rola domu i szkoły
  • Wybrane zagadnienia związane z zaburzeniami przyjmowania pokarmów i zaburzeniami odżywiania (ARFID, Otyłość, Anoreksja, Bulimia, Anarchia żywieniowa).
  • Żywienie zbiorowe jako element zdrowej diety ucznia
  • Organizacja przerw obiadowych i przerw śniadaniowych – czas i miejsce.
  • Rola sklepików szkolnych zarówno prowadzonych przez samorząd uczniowski jak i ajentów – wymagania dotyczące asortymentu
  • Organizacja żywienia i promocji programów wspomagających na poziomie klasy – na co zwrócić uwagę
  • Współczesna definicja Zdrowia
  • Określania zasobów społeczności szkolnej
  • Co to jest diagnoza i jakie mogą być pomocnicze narzędzia w jej przeprowadzeniu
  • Zbieranie informacji, czyli co jest faktem a co przypuszczeniem
  • Określanie poziomów możliwych działań – klasa, szkoła, miasto
  • Określanie wartości i celów, które poprzedzają wybrane działania
  • Jak planować działania w ujęciu całościowym

Zobacz film z warsztatów podsumowujących pierwszą edycję programu

Nasi dyrektorzy wraz z szefami kuchni zmierzyli się z przygotowaniem zdrowych posiłków. Było smacznie i kolorowo!
W tej witrynie używamy plików cookie, aby zwiększyć komfort użytkowania. Dalsze korzystanie z tej witryny będzie uważane za zgodę. Ok, zgadzam się Nie, chcę więcej informacji
Skip to content