„Tworzenie warunków do zdrowego odżywiania w szkole - współczesne wyzwanie placówek oświatowych”.
Zachowanie dobrostanu uczniów, pracowników szkoły ściśle związane jest z jednym z elementów zdrowia, czyli właściwą dietą.
- Czy szkoła może być miejscem promocji zbilansowanej i zrównoważonej diety, która stanowi element profilaktyki zachorowań na choroby cywilizacyjne?
- Czy może być miejscem interwencji?
- Czy poprzez decyzje wydawane przez dyrektora placówki można wpływać na ograniczenie dostępu do żywości nadmiernie przetworzonej?
Podczas szkolenia zostaną poruszone tematy takie, jak:
- Znowelizowane zasady żywienia dzieci i młodzieży, a w nim:
- Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży i metody ich zaspokajania – rola domu i szkoły
- Wybrane zagadnienia związane z zaburzeniami przyjmowania pokarmów i zaburzeniami odżywiania (ARFID, Otyłość, Anoreksja, Bulimia, Anarchia żywieniowa).
- Żywienie zbiorowe jako element zdrowej diety ucznia
- Organizacja przerw obiadowych i przerw śniadaniowych – czas i miejsce.
- Rola sklepików szkolnych zarówno prowadzonych przez samorząd uczniowski jak i ajentów – wymagania dotyczące asortymentu
- Organizacja żywienia i promocji programów wspomagających na poziomie klasy – na co zwrócić uwagę
- Czym jest budowanie polityki zdrowotnej palcówki, a w nim:
- Współczesna definicja Zdrowia
- Określania zasobów społeczności szkolnej
- Co to jest diagnoza i jakie mogą być pomocnicze narzędzia w jej przeprowadzeniu
- Zbieranie informacji, czyli co jest faktem a co przypuszczeniem
- Określanie poziomów możliwych działań – klasa, szkoła, miasto
- Określanie wartości i celów, które poprzedzają wybrane działania
- Jak planować działania w ujęciu całościowym
- Gdzie mogą występować zagrożenia w realizacji polityki zdrowotnej w placówce. Dlaczego napotykamy opór – krótko o komunikacji z rodzicami w zakresie ustalania wspólnych, akceptowalnych zasad dobrego jedzenia
- Dobre praktyki w realizacji zadań w szkolnej promocji zdrowia
Zobacz film z warsztatów podsumowujących pierwszą edycję programu
Nasi dyrektorzy wraz z szefami kuchni zmierzyli się z przygotowaniem zdrowych posiłków.
Było smacznie i kolorowo!