Żywienie zbiorowe stanowi integralną cześć całodziennego wyżywienia przedszkolaka i ucznia. Aktualnym obowiązującym aktem prawnym w sprawie wyżywienia w placówkach oświatowych jest Rozporządzenie z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
W ramach tego Rozporządzenia w drugiej jego części (§2) dowiadujemy się co powinno wchodzić w skład danego zestawu obiadowego z uwzględnieniem częstotliwości występowania np. technik obróbki termicznej, podawania porcji ryby czy zawartości cukru w serwowanych napojach.
Planowanie i realizacja żywienia to uwzględnianie triady jaką są:
- Normy dla populacji Polski wraz z ich zastosowaniem (aktualizacji 2020 r. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego NIZP PZH),
- Zasady żywienia dzieci i młodzieży (aktualizacja 2021 r. Talerz Zdrowia, NIZP PZH)
- Oraz ww. Rozporządzenie z dnia 26 lipca 2016 r.
Efekty poprzedniej edycji:
szkół miało w ramach jadłospisu dekadowego zupy na wywarze z warzyw
0
%
– Kuchnie szkolne zwiększyły częstotliwość serowania warzyw surowych.
– Kuchnie szkolne zwiększyły różnorodność produktów zbożowych
względem serwowania ziemniaków – ryż, kasze, makarony (w tym pełnoziarniste).
Ponadto szkolne jadłospisy mają:
- Oznaczone alergeny
- Wprowadzone gramatury
- Wykazy składników
- Nowe nazwy posiłków 😊 - atrakcyjne dla dzieci